Het verschil tussen Headshot & Personal Branding fotosessie

Een goed professioneel portret is een investering dat je kan gebruiken op al je online & offline communicatie kanalen. Een sprekend portret is de beslissende eerste indruk van je LinkedIn-profiel, je website, about me-pagina, e-mail handtekening, brochure, boek,… 

Mensen zijn heel gevoelig aan het visuele plaatje als ze voor het eerst met jou in aanraking komen. 

Woorden als Zakelijk Portret, Profielfoto of Headshot zijn al gekende begrippen. De uitdrukking ‘Personal Branding Fotografie’ daarentegen is een relatief nieuwe term.

Wat houdt die Personal Branding nu precies in? En hoe kan het JOU helpen om meer klanten aan te trekken? Hoe beslis je of je een Personal Branding Fotosessie nodig hebt of dat Headshots voldoende zijn? Heel goeie vragen, waar ik je graag wat meer over vertel. Laten we beginnen met wat beide begrippen met elkaar gemeen hebben.

Foto’s verbinden: laat portretfoto’s voor jou spreken.

Een Zakelijk Portret en Personal Branding hebben één ding gemeen: het zijn portretten. En wat is het doel van een goed portret? Heel eenvoudig. Een positieve connectie laten ontstaan tussen jou en de kijker. Je foto als online visitekaartje. Om een warme en authentieke  connectie te kunnen vastleggen heb je een fotograaf nodig waar je je goed bij voelt. Zoek daarom altijd een fotograaf die echt bij je past.

Wat is het verschil tussen een Headshot en Personal Branding?

Een Headshot heeft één eenvoudig doel: het toont je gezicht. Het is een korte eerste indruk waarin mensen je leren kennen en een gezicht op je naam kunnen plakken. Je kan het bekijken als je eerste visuele handdruk. 

Een Personal Branding fotosessie gaat verder dan dat. Er wordt een beeldbank (een reeks foto’s die jij kan gebruiken) gecreëerd die je persoonlijkheid toont, het verhaal vertelt van je zaak, je passie, de omgeving waarin je werkt. Personal Branding is de next level stap qua zichtbaarheid naar je ideale klant toe. Mensen kopen graag van mensen en vinden vertrouwen in je zichtbaarheid.

Hoe kies JIJ wat je nodig hebt?

Hoe beslis je wat de juiste keuze is voor jou? Kies je voor een Personal Branding Fotosessie of is een eenvoudigere Headshot sessie voldoende?

Een eerste vraag die je je kan stellen is dit:  waarvoor wil  je je foto’s gebruiken? Werk je in een corporate omgeving en heb je een goede foto nodig voor je LinkedIn of de website van je bedrijf? Dan is een Headshot Sessie meer dan voldoende.

Wil je graag de verschillende elementen van je zaak in je social media implementeren? Toon je graag waar je mee bezig bent en waar je voor staat? Wil je je passie vertalen in beelden die voor zich spreken? Dan is een Personal Branding fotosessie de juiste keuze voor jou.

“The whole point of taking pictures is so that you don’t have to explain things with words.”

Elliott Erwitt

Elke personal branding sessie begint me een persoonlijke consultatie zodat we precies kunnen fotograferen wat jij nodig hebt. Ik leer je graag eerst kennen voor de fotosessie door een gesprekje met een koffie of via skype, een in te vullen werkboek dat je van mij ontvangt, om uiteindelijk samen een moodboard uit te werken, zodat we precies weten we gaan doen op de dag van de fotosessie. 

“Your value is not an industry standard, it’s a personal standard.” 

Sue Bryce

Is het nog niet helemaal duidelijk? Ik geef je graag dit kleine overzichtje tussen een Headshot Fotosessie en een Personal Branding sessie.

Headshot FotografiePersonal Branding Fotografie
een portret van je hoofd en schouderseen beeldbank met voor jou gestylde en uitgewerkte beelden
een eerste kennismaking met joutoont je persoonlijkheid en het hart van je zaak
een simpele achtergrondcommuniceert de who-what-why met beelden op verschillende locaties
voor LinkedIn, about us pagina, …voor Social Media, profielfoto’s, headers, website, …
zorgt voor meer vertrouwen, mensen voelen zich aangesprokenik denk met je mee hoe je je perfecte klant kan aantrekken door je werk te visualiseren
full service

Een Headshot sessie kan een eerste stap zijn om de waarde van professionele foto’s aan te voelen. Door de positieve reacties van je collega’s en klanten ontdek je de echte waarde van zichtbaarheid.

Kies een fotograaf waar je je goed bij voelt en die tijd voor je heeft.

Ik schreef het daarnet al even. De juiste fotograaf voor je fotosessie kiezen is heel belangrijk. Stel jezelf enkele vragen voor je met iemand samenwerkt.

Voel je je comfortabel met de persoonlijkheid van de fotograaf?

Foto’s van jezelf laten maken is jezelf kwetsbaar durven opstellen. Dat doe je best met iemand die je vertrouwt en waarmee je op de zelfde golflengte zit. Bekijk de social media van de fotograaf die je in gedachten hebt, verdiep je in de informatie op de website, lees de online reviews van ander klanten, hoe voelt de e-mail communicatie aan? Zo kan je je al een goede eerste indruk vormen.

Is de stijl van de fotogaaf  de stijl waar jij naar op zoek bent?

Bekijk het portfolio van de fotograaf op de website en social media. Zijn dit de beelden waar jij een wauw-gevoel bij krijgt en naar op zoek bent? Elke fotograaf heeft een eigen stijl waarin je je moet vinden. Is het kleurgebruik, de compositie, de sfeer die de foto’s uitstralen wat jij zoekt? 

Welke service verwacht je van een fotograaf?

Welke begeleiding verwacht je van een fotograaf? Welke hulp en service wens je? Biedt de fotograaf van je eerste keuze dit aan? Als je vragen hebt, stel ze en luister naar het antwoord. Je zal snel ontdekken of je op de zelfde golflengte zit.

Een recente profiel foto toont je zelfwaarde en hoe gemotiveerd je bent.

Welke sessie en fotograaf je ook kiest, zorg ervoor dat je profiel foto op je social media recent is. Ik raad je aan om elk jaar een nieuwe reeks te laten maken. Je nieuwe haarkleur, je afgeschoren baard, of je nieuwe kapsel of kledingstijl zullen je dankbaar zijn. Mensen herkennen je graag in een oogopslag van de foto’s die ze online van je terug vinden en vinden het aangenaam als het om recente beelden gaat.

Blader eens door mijn portfolio van Headshots en Personal Branding  en kijk of mijn stijl de jouwe is. Kijk eens naar mijn profiel foto en ontmoet de vrouw achter de camera. 😉

Ik help je al graag verder met wat enkele tips voor de perfecte fotosessie. 

Het is altijd leuk om het proces eens om te draaien. Hoe maak jij een keuze als jen een dienst koopt. Kijk jij naar de persoon achter de dienst, lees je de about me pagina? Speelt het een belangrijke rol in je keuze? Hoe voel jij je als je nergens een foto of naam vindt van de persoon achter de website die je bezoekt?

Ik help je al graag verder met wat enkele tips voor de perfecte fotosessie. 


Gepubliceerd op:

Terug naar het blogoverzicht